Vi har köpt en gammal container.

 

 

Den ska bli utställningslokal och butik!

Vi såg den "lilla" pärlan hos Fornåsa Bildemontering. Det var inte deras men vi fick telefonnummer till ägaren och efter en tid fick vi köpa den.

Eftersom den är flyttbar och stor så tänkte vi att i skogen utanför trädgården skulle bli en bra plats. Trädgården är redan full med annat. Skogsägarna behövde tillfrågas. Efter ett möte med muta, dvs kaffe med dopp, så fick vi tillåtelse att ställa upp den på deras mark.
Det är kul med människor som är positiva till våra tokiga idéer och gillar en levande landsbygd.

Platsen hade en del buskar och oändligt med gamla rötter. Efter ett visst slit så insåg vi att bara gräva med spade och dra med armarna skulle innebära många timmars, om inte dagars, jobb. Vi blev trötta! Vem i närheten har resurser? Lantbrukargrannen har maskiner. Vi pratade med frun, frun ringde maken och maken kom han med traktorn och vips var marken plan och fin. Perfekt för en container.

Nu behövde vi få den flyttad också. Några kilometer bort bor en man som har lastbilar med krok för containrar. Inga problem sa han när vi ringde. Och flytten gick galant.

Det är bra med trevliga grannar som har resurser!

Då var det bara att börja jobba

 

 

Containern hade bara en presenning som tak. Tidigare ägaren hade förstärkt med skivor och en extra presenning. Allt fungerade bra, som regnskydd, men resultatet var att det var mörkt inuti och den enda ingången var från gaveln. Tankarna till en otrevlig grotta med hungrigt monster kom. Dessutom har den ena långsidan 3 dörrar, som vi vill utnyttja.
Vad har vi gett oss in på?

 

Bort med presenningar och skivor och dit med ett pulpettak för ljusinsläpp. Ett antal öglor fick svetsas dit för att ha något att fästa takreglarna i. Om man inte är uppmärksam, får man snabbt veta att ett nysvetsat järn är varmt. Lägger man svetsens gas-slang mot det varma järnet så blir det hål i den. Sådana klumpigheter kallas erfarenhet efteråt.
De gamla skivorna och yttre presenning återanvändes som tak.

Den tidigare ägarens hästar hade varit lite ivriga att komma åt det hö, som förvarades i den. Resultatet blev några stora hål på baksidan. De tätade vi med plåtar från ett gammalt sopskåp.

Även på baksidan tog vi upp några fönster för ljusinsläpp.

 

 

Den ena gaveln hade 2 dörrar i halvhöjd och övre delen var öppen. Dörrarna har vi ingen nytta av så de är stängda och hålet har vi tätat med bräder från gamla potatislådor. Utsidans övre halva ska bli ett insektshotell i någon form.

Golvet bestod av 2 lager med båtplywood och uppe på det en durkplåt. Trät hade ruttnat i alla kanter så det fanns risk att trampa igenom (vilket också gjordes några gånger). Efter mycket möda så gick det att lyfta durkplåten. Det ruttna skars bort och ersattes med impregnerat trä. Sedan skruvades plåten fast igen.

Vi hade tänkt använda alla de 3 dörrarna på långsidan. Men vi får nog hålla den mittersta stängd, den är för dålig. Den vänstra verkar helt ok men den högra behöver fixas till i nederkant. Dörren har sjunkit och blivit skadad i underkant så den är lite trög att öppna. Ett jobb när vädret blivit varmare.

Avståndet från marken till golvet är lite högt i ena kanten. Marken sluttar. Dessutom vill vi ha någon typ av avsats utanför dörrarna. Potatislådornas bräder kom väl till pass. Nu har vi ett fint insteg till butiken.

Brädorna är jämfota-testade, dvs på med stövlar på en 75-kilos gubbe och låt honom  sedan hoppa jämfota över hela trappen. 3 brädor klarade inte testet så de är utbytta.  Bra test!

Delar av väggarna var lite mörka men dom har vi ljusat upp med lite lasyr. Vissa delar är bara oljade och då framträder mycket av den ursprungliga färgen.

 

 

Med bräder från potatislådor och några lastpallar så har vi skapat en affärsdisk och några hyllor att presentera våra alster på. I ena hörnet är det en liten grusplan som är inhägnad på 2 sidor med gärdsgårdsstörar. Där visar vi några möbler.
Lite lampor behövs nog när natten faller på. Det borde finnas något skrot vi kan använda för det.

Nu väntar vi på en varmare årstid så att vi kan avsluta bygget och sedan fylla den med våra alster.

Posted in Container.

2 Comments

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *